Kan een osteopaat mij ook preventief behandelen?

Pijn in de rug of een tegenspartelende heup … het kan ieder van ons overkomen. Zelfs al was er de dag voordien geen vuiltje aan de lucht. Plotseling zijn wandelen en vrijuit bewegen niet langer vanzelfsprekend. Dit is geen situatie die alleen bejaarden treft. Of we nu professionele atleten zijn of zittend werk verrichten, iedereen heeft zwakke punten in zijn houding die kunnen uitmonden in pijn, last en ongemak. De osteopaat kan die zwakkere plaatsen herkennen en behandelen. Zo kan kostbare tijd worden bespaard, pijn worden vermeden en kwetsuren voorkomen die werk- of sportonbekwaamheid kunnen genereren. Daarom wordt elke lichte of zeurende pijn best zo snel mogelijk in de kiem gesmoord. Wie er op tijd bij is, voorkomt erger later.

Net zoals een gebitscontrole en auto-onderhoud minstens eenmaal per jaar op de agenda staan, is ook een regelmatig bezoek aan de osteopaat bijzonder nuttig. Zelfs als er op het moment van afspraak geen pijn of klachten zijn. Osteopathie streeft naar preventieve gezondheidszorg voor iedereen. Een regelmatige check-up bij de osteopaat is dan ook een gouden regel.

Bij de zoektocht naar de oorzaak van een probleem, neemt de osteopaat een kijkje achter de schermen van het klachtenbeeld. Door zijn exacte kennis van de menselijke anatomie en fysiologie kan hij bepaalde verbanden herkennen. Hij gebruikt hiervoor vooral zijn handen die hij in de loop van zijn langdurige opleiding tot uiterst gevoelige werkinstrumenten omturnde. Dankzij de verworven ervaring in en kennis over de achtergronden en de oorzakelijke opbouw van klachten, kan hij problemen identificeren nog voor ze zich manifesteren. Als de causale achtergrond is gekend, kan de probleemstelling worden voorkomen. Dat is preventieve geneeskunde in haar meest zuivere vorm.

Preventie en de realisatie van lange termijn oplossingen behoren niet alleen tot de basisprincipes van osteopathie, maar vormen ook belangrijke doelstellingen. Essentieel in het proces is de bewustmaking van de patiënt, zodat hij de oorzaak van zijn gezondheidsklachten kent. Het opstellen van een actieplan voor het voorkomen van klachten is de sleutel tot een fit en gezond leven. Daarnaast biedt de osteopaat informatie en hulp bij het zetten van de juiste stappen voor een gezond leven. Osteopathische behandelingen hebben een positief effect op de bloedsomloop, het lymfe- en het zenuwstelsel; zij brengen het lichaam terug in een beter evenwicht en behalen zo een optimale gezondheid.