Osteopathie

Het menselijk lichaam bestaat uit botten, spieren, gewrichtsbanden, organen, zenuwen, bloedvaten en lymfeweefsel die allemaal bijeen gehouden worden door bindweefsel. Al deze weefsels staan op een directe en indirecte manier met elkaar in verbinding en communiceren als dusdanig met elkaar. Deze onderlinge samenhang is noodzakelijk voor het waarborgen van onze gezondheid. Als een deel van het lichaam niet goed functioneert dan kan dat klachten veroorzaken ter plekke van deze beperking, maar ook het functioneren van andere lichaamsdelen kan hierdoor worden belemmerd. Een blokkade in de voet kan leiden tot knie- heup- of zelfs lage rugklachten. Ook via het zenuwstelsel en onze bloedvaten is be├»nvloeding van andere lichaamsregio’s mogelijk. Een gespannen darm kan oorzaak zijn voor een moeilijke ontlasting, maar kan ook nekpijn geven via zenuwimpulsen over de zenuw die deze regio’s met elkaar verbindt (Nervus Vagus).

De klachten die kunnen voortkomen uit bewegingsverlies / functieverlies van het bot, gewricht, spier of orgaan vinden hun oorzaak voornamelijk in het verlies van goede doorbloeding en/of verstoorde zenuwgeleiding die de betreffende structuur veroorzaakt. Behandeling van deze structuren (bot, gewricht, spier, orgaan) maakt dat de doorbloeding en zenuwgeleiding terug hersteld wordt en zodoende het lichaam de mogelijkheid geeft zich te herstellen, waardoor de klacht afneemt of verdwijnt.

De osteopaat kan met zijn handen de beweeglijkheid van nagenoeg elke structuur binnen het menselijk lichaam beoordelen en zo nodig verbeteren; hij tracht het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.